«
  1. Anasayfa
  2. Liste
  3. Yangın Söndürme Yöntemleri

Yangın Söndürme Yöntemleri

yangin-sondurme-yontemleri

Yangın söndürme yöntemleri için kullanılan 4 farklı yöntem vardır. Yangın söndürme işlemi, yangın alanında çevreye zarar vermeden ve insanlara zarar vermeden gerçekleştirilmelidir.

Söndürme işlemleri, birçok farklı yöntemler ile uygulanabilmektedir. Bu yöntemlerin hepsi de farklı kullanım alanları bulunmaktadır. Yangın söndürme işlemi için hangi yöntemlerin kullanacağı, genel olarak yangın tipi, yangın alanı ve diğer faktörler gibi nedenlere bağlı olarak belirlenmelidir.

Kullanmak istediğiniz yöntemi seçmeden önce genel olarak nasıl bir yöntem olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Bu nedenle yangın söndürme işlemi gereken durumlarda uzman ekipler tarafından müdahale edilmesi tavsiye edilmektedir.

Yangın söndürme işlemi üç farklı aşamadan oluşmaktadır. Alevin sönmesi, dumanın kontrol edilerek atmosfere temiz havaya bırakması ve duman damlaması ile sonuçlanmaktadır.

Yangın söndürme işleminin başarısı kimi zaman uzman ekibin çalışma şekline bağlantılı olmakla birlikte, tesislerde kurulan yangın sistemlerinin gelişmişliği ile kısa sürede kontrol altına alınabilir.

Yangın Söndürme Yöntemleri Nelerdir?

Yangın Söndürme Yöntemleri

Su ile Soğutma

Yanan bir cismin veya mekânın sıcaklığını yanma noktasının altına su veya su bazlı çözeltilerle söndürülme durumudur. Bu yöntem benzin istasyonları ve bu tarz yerlerde uygulanmaz. Yanlış müdahale ile yangını söndürmek yerine büyümesini sağlayabilirsiniz.

Alevi söndürdükten sonra, oksijenin miktarı kritik seviyenin altında kalacak şekilde tutulmalıdır (kimyasal söndürücülerle de yapabilir). Su ile yangın soğutma, kimyasal söndürücüler tarafından uygulanan soğutma tekniğinden farklıdır. Su ile soğutma, duman ve dumanla temas eden cisme ait sıcaklığı azaltmaya çalışmaktadır.

Yangını Boğarak Söndürme

Yanan bir madde eğer katı cisim ise kilim, yorgan, battaniye vb. eşyaların yangının hava ile temas ettiği noktada üzerine atılarak yangının oksijen ile temasını kesme işlemidir.

Reaksiyon Isı Emme Yöntemi

Yanan bir cisim eğer kimyasal bir madde ise kum veya halokarbon gibi ısı emen sönümleyiciler kullanarak yanını söndürme yöntemidir. Böylece yanma işlemi durur. Yangından etkilenen bölgeyi kapatarak oksijenin yanmaya devam etmesini engellemiş oluruz.

Yangından etkilenen bölgeye ulaştıktan sonra ateşin kendisinde değil ateşin hareketlerinde önlem almamız gerekir. Bu nedenle yanan maddenin etrafında dikkatli bir şekilde hareket ederek söndürme işlemini gerçekleştirmenizi öneririz.

Yangını Taşıma Yöntemi

Yangına sebep olan cisim eğer taşınabilir veya bulunduğu ortamdan uzaklaştırabilir bir cisim ise yangını söndürmek amaçlı taşıma işlemidir. Yangın söndürme yöntemleri konusunda bilinçli olmak, mal ve can kaybını en aza indirgeyecektir. Son olarak birçok kişinin merak ettiği akşam güneşi kime vurur isimli içeriğimize de göz atmayı sakın unutmayın.

Abone Ol 
Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *