«
  1. Anasayfa
  2. Advertorial
  3. Üniversal Torna / Üniversal Torna Tezgahı

Üniversal Torna / Üniversal Torna Tezgahı

Üniversal Torna / Üniversal Torna Tezgahı

Üniversal torna tezgahı, kullanıcıların metal parçaları hassas bir şekilde şekillendirmesini ve delmesini sağlayan bir takım tezgahı türüdür. Makine 1700’lerden beri var ve bugün birçok üretim sürecinin önemli bir parçası olmaya devam ediyor. Üniversal torna, adından da anlaşılacağı gibi, çeşitli malzemeler üzerinde birçok farklı işlemi gerçekleştirme yeteneğine sahiptir.

Üniversal torna, bir yatak, taşıyıcı, iş mili mesnetli, punta, kızaklar ve dişliler dahil olmak üzere çeşitli bileşenlerden oluşur. Yatak, makinedeki diğer tüm bileşenlerin temelidir ve parçaları yüksek hızda işlerken stabilite sağlar. Taşıyıcı, kullanıcıların ilerleme hızını ve derinliği kontrol ederken kesme aletini iş parçası boyunca hareket ettirmesine olanak tanır. Bu arada, hız değişiklikleri, kullanıcının tercihine bağlı olarak her iki yönde de dönen mesnet üzerine monte edilmiş ayarlanabilir hızlı bir motor tarafından gerçekleştirilir.

Torna, kesme, zımparalama, tırtıl açma, delme veya deformasyon gibi çeşitli işlemleri gerçekleştirmek için bir iş parçasını bir dönme ekseni etrafında döndüren bir takım tezgahıdır. İş parçası, torna tezgahının bir ucundaki bir mandren ve diğer ucundaki bir punta ile yerinde tutulur.

Mesnet, iş parçasını döndüren tahrik motorlarını ve dişlileri barındırır. Taşıyıcı, yatağın üstüne oturur ve kesme aletlerini tutan alet tutucuları içerir. Çapraz kızak, kesme aletinin X ekseni boyunca (çapraz yönde) hassas hareketine izin verirken, bileşik dayanak hem X hem de Y ekseni boyunca (uzunlamasına ve çapraz yönde) harekete izin verir.

Bir torna tezgahındaki farklı parçalar, makine üzerindeki konumlarına bağlı olarak farklı işlevler görür. Örneğin mesnetli iş mili, işlenirken iş parçasını tutar ve tahrik eder; bu arada punta ucu, işleme operasyonları sırasında uzun iş parçalarını destekler.

Taşıyıcı birkaç önemli bileşen içerir:

  • Bileşik dayama, açılı kesimler yapmak için kesici aletin hem X- hem de Y-eksenleri boyunca hareket etmesine izin verir;
  • Çapraz kızak, kesici aletin yalnızca X ekseni boyunca (çapraz yönde) hassas hareket etmesine izin verir;
  • Ve son olarak, takım direği, işleme işlemleri sırasında çeşitli kesici takımları tutar.

Operatörler, görevleri kaza veya yaralanma olmaksızın güvenli bir şekilde tamamlamak için makinelerinin tüm parçalarına aşina olmalıdır. Ayrıca, her bir bileşenin nasıl çalıştığına dair güçlü bir anlayış, projelerde harcanan zamanın daha verimli kullanılmasının yanı sıra tamamlanan işlerden elde edilen genel sonuçların iyileştirilmesine yol açacaktır.

Abone Ol 
Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *