«
  1. Anasayfa
  2. Eğitim
  3. Gerçek Anlam Nedir? Mecaz Anlam Nedir?

Gerçek Anlam Nedir? Mecaz Anlam Nedir?

Gerçek Anlam Nedir? Mecaz Anlam Nedir?

Gerçek Anlam Nedir?

Gerçek anlam nedir, anlamakta zorlanıyorsanız bu yazımız tam size göre. Gerçek anlam, bir kelimenin sözlükteki karşılığına denir. Anlam, herhangi bir insan tarafından benimsenerek öğrenilen bir şeydir. Bireyler arasında farklılıklar gösterdiğinden gerçek anlam da farklıdır. Örneğin elma yiyen birisi elma güzel diyebilirken, diğeri hoş deyip geçebilir. İnsanlar arasında ki farklardan dolayı gerçek anlam farklıdır. Öte yandan dilin bileşenleri konumlar itibariyle anlamda değişiklik gösterirler.

Örnek olarak ‘’sağır’’ kelimesini kullanabiliriz. Cümle içerisinde bu kelime geçirildiğinde aklımıza gelen ilk anlam bir kişinin duyma yetisini kaybetmesine denir. İşte buna gerçek anlam denir.

Evi incelemeye gittiğimizde içi ‘’boş’’tu. Burada ki örnekte boş kelimesi bize evin içerisinde herhangi bir cisim veya eşya olmadığını anlatıyor. Kısaca sözlükteki anlamını karşılıyor. Bu cümle gerçek anlamlı bir cümledir.

Gerçek Anlam Nedir? Mecaz Anlam Nedir?

Mecaz Anlam Nedir?

Sözcüklerin birbiriyle olan ilişkilerini daha da ilerleterek, sözcüklerin kendilerinden farklı şeylerle ilgili olmasını sağlayan yapıdan bahsediyoruz. Mecaz anlam içeren bir cümle işittiğimiz zaman aklımıza ilk gelen kelimenin gerçek anlamından tamamen uzaklaşıp, farklı bir anlam kazandığı terimidir.

Örnek: Sabah işe yetişemedim, işte şimdi ‘’yandım’’. Bu cümlede ki ‘’yandım’’ kelimesi gerçek anlamı olan yanmaktan tamamen uzaklaşıp, başıma belayı aldım veya azar duyacağım gibi mecaz anlamında kullanılmıştır.

Gerçek Anlam Nedir? Mecaz Anlam Nedir?

Terim Anlam Nedir?

Cümlenin içerisinde geçen herhangi bir sözcüğün sanat veya spor gibi alanlarda herhangi bir terimin karşılığı olan kelimelere ‘’terim anlam’’ denir.

Kısaca anlatacak olursak yemek yapmak için ortaya çıkan ve farklı amaçlar için geliştirilmiş aletler, bu aletlerin isimlerine tıp dilinde dağılmış olan özel bir terim eklenerek daha bilinen ve tanınan terimlere dönüştürülmüştür. Bu durumda iki anlamdan bahsetmiş oluruz. Bu iki anlamdan biri cümlenin içerisinde geçen sözcüğün kendisinin anlamıdır, diğeri ise o sözcüğün terim anlamıdır.

Örnek: Tiyatronun bitmesine kaç ‘’perde’’ kaldı? Perde kelimesi gerçek anlamıyla, evlerimizin içini dışarıdan herhangi bir 3.sahış görmesin diye camların arkasına astığımız bir tür örtüdür. Örnek cümlede ki kullanım amacı ise tiyatroda oyuncuların canlandırdığı oyunun bitmesine kaç ‘’bölüm’’ kaldığını sormaktır. İşte terim anlam budur.

Abone Ol 
Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *